تخمه را به صورت تازه، خشک و بو داده مصرف می کنند که البته نوع بوداده آن با نمک و کمی آبلیمو بسیار خوشمزه است. علاوه بر مصرف مغز تخمه آفتابگردان، از روغن آن به صورت مایع برای پخت و پز نیز استفاده می کنند. در ضمن کره آن هم به دو صورت مارگارین و کره تخمه آفتابگردان (مانند کره بادامزمینی) یافت می شود. جالبتر اینکه پرندگان هم مانند ما انسانها به این مغز خوشمزه علاقهمندند و به عنوان غذا از آن استفاده می کنند
خواص غذایی روغن آفتابگردان، 66 درصد چربی غیر اشباع اسیدلینولئیک دارد. علاوه بر آن، این تخم منبعی غنی از فیبر، پروتئین، ویتامین E ، ویتامین B، ویتامین A و مواد معدنی مختلف مانند پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سلنیوم، کلسیم و روی است. در ضمن تخمه آفتابگردان کمکالری بوده و کلسترول خون را پایین می آورد. خواص درمانی - مصرف تخمه آفتابگردان برای رفع ناراحتیهای برونش، حنجره، مشکلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا مؤثر است. علاوه بر این، خوردن آن را برای تسکین سرفه هنگام ابتلا به سرماخوردگی و به اصطلاح نرم شدن سینه هم توصیه می کنند. - مهمترین خاصیت درمانی تخمه آفتابگردان که از قدیمالایام نیز به آن معروف بوده، تقویت چشم و بینایی انسان است؛ البته نباید در خوردن آن افراط کنید. - اگر از التهاب مفاصل (آرتریت) در رنج هستید، تخمه آفتابگردان بخورید.