تکنولوژی مواد غذایی

وبلاگی متفاوت برای علاقمندان به صنایع غذایی

تکنولوژی مواد غذایی

وبلاگی متفاوت برای علاقمندان به صنایع غذایی

ماکارونی یا پاستا چیست؟



ماکارونی یک ماده غذایی با ارزش با ارزش تغذیه ای مناسب ومفید است . به دلیل ماهیت کربوهیدراتی این غذا که شاخص غذاهای برپایه غلات است ، در صورت در نظر گیری هرم انرژی در پایه آن قرار می گیرد این امر نشان دهنده سهم بالای آن در تأمین انرژی مورد نیاز روزانه است.




ماکارونی به دلیل برخورداری از کربوهیدراتهای پیچیده نسبت به بسیاری از محصولات دیگر غلات مانند نان وبرنج برتری دارد ( از 60-55% سهم روزانه کربوهیدراتها در رژیم غذایی روزانه افراد نباید بیش از 20-15% آن از کربوهیدراتهای ساده مصرف شود و مابقی لازم است از مواد غذایی با کربوهیدراتهای پیچیده حاصل شوند ) و با دارا بودن اندیس گلایسمی پایین تر نسبت به این مواد با تأثیر تدریجی بر افزایش قند خون موجب بالا رفتن ناگهانی آن نمی شود وعلاوه بر تأخیر در احساس گرسنگی وسوخت عضله ها برای قدرت طولانی تر تأمین می نماید .


ماکارونی بر خلاف تصور نادرست گذشته که آن را یک غذای چاق کننده می پنداشتند امروزه در تمام دنیا به عنوان یک گزینه سلامتی شناخته می شود. بهترین ماکارونی از سمولینای گندم دوروم بدست می آید. سمولینا حاصل آسیابانی گندم سختی به نام دوروم (جنس Triticum و گونه Durum) و تنها ماده شناخته شده به عنوان ترکیب اصلی و مناسب محصولات خمیری در دنیا است . گندم دوروم از نظرویژگیهای تغذیه ای از سایر گونه های گندم برتر است . به عنوان مثال از میزان پروتئین بالاتر ، محتوای طبیعی رنگدانه بتاکاروتن که آنتی اکسیدانتی ضد سرطان است و میزان بیشتر برخی املاح و ویتامینها برخوردار است . رنگ سمولینا زرد کهربایی است که دلیل اصلی این رنگ منحصر به فرد در ماکارونی تهیه شده از سمولیناست . 

مهمترین محصولی که نماینده شاخص کاربرد گندم دوروم باشد ، محصولات غذایی خمیری (ماکارونی) است ، تنها درکشورهای خاصی مثل برخی کشورهای مدیترانه از گندم دوروم محصولات دیگر خمیری خاص یا نان تهیه می شود و در برخی کشور ها مثل ایتالیا که در موارد متعدد مرجع این دسته از محصولات به شمار می آید ، استفاده از آرد سایر گندمها غیر از دوروم (سمولینا) تقلب محسوب می شود . متعاقباً ، خواص کیفیتی گندم دوروم مستقیماً به فرآیندهای عمده صنایع مربوط به آن شامل آسیابانی و ساخت محصولات خمیری ( ماکارونی ) وابسته است . بنا براین فرآیند آسیابانی گندم دوروم نماینگر یک فاز بسیار خطیر در کیفیت محصولات خمیری می باشد در حقیقت ، سمولینای مورد استفاده جهت ساخت محصولات خمیر یک محصول ساده آسیاب شده نیست ، بلکه محصولی پیچیده می باشد که از غلات دانه های با دقت انتخاب و ارزیابی شده استحصال می شود . به گونه ای که یک کیفیت استاندارد بهینه با توجه به دانه بندی (گرانولاسیون) ، خاکستر ، رنگ ، قدرت گلوتن و میزان پروتئین آن ایجاد نماید . ماکارونی یک ماده غذایی ساده با فرآیند تولید پیچیده است .که برخلاف مواجه با انبوه مواد غذایی دارای انواع افزودنی ها مانند نگهدارنده ها فاقد این گونه ترکیبات وبا مواد اولیه محدود وطبیعی تهیه می شود.

ماکارونی جزء فرآورده های غذایی خمیری می با شد که از اختلاط آرد(عمدتا آرد گندم)و آب و تحت فشار شکل گرفته و تحت شرائط خاصی خشک می گردد.
در ایتالیا به این دسته از مواد غذایی غذاهای خمیری (alimentary paste) در آلمان به نام کالاهای خمیری(teiquarn) در آمریکا به نام ماکارونی(macaroni) در انگلستان به نام (pasta) معروف است. در ایران این فرآورده ها را به طور عمومی ماکارونی می نامند. در بیشتر کتب علمی از نام متداول این فرآورده ها در انگلیس یعنی(pasta) استفاده می گردد.
این فرآورده ها را بطور کلی به سه دسته تو پر و توخالی و نواری یا غلتکی که هر کدام میتوانند ساده یا تخم مرغ دار باشند دسته بندی می نمایند.
الف : فرآورده های توپر ماکارونی :
ورمیشل یا رشته فرنگی
اسپاگتی
نودل
انواع مخصوص(ستاره . برنجی و ...)
ب: فرآورده های تو خالی : 
ماکارونی
البازو
انواع شکل دار(ستاره و چرخ زانویی و صدف و...)
ج : فرآورده های غلتکی : 
نقش دار
راویولی
د : فرآورده های تازه(خشک نشده)
مواد تشکیل دهنده :
ماکارونی در اساس از دو عنصر آب و آرد(سمولینا) بوجود می آید و افزودنیهایی می تواند برای تهیه ماکارونی ویژه جهت بهبود طعم و ظاهر و بالا بردن ارزش غذایی به آن اضافه گردد.
مهمترین این افزودنیها شامل تخم مرغ، گوجه فرنگی، اسفناج، سبوس ، ویتامینها ، پروتئین ها، مواد معدنی و ... می باشد.
(خرد شده گندم که ذرات آن بمراتب از آرد معمولی درشت تر می باشد). 
ماکارونی سبوس دار :
محصولی غنی شده ، دارای خواص انواع ویتامینهای گروه B و املاح معدنی و آهن می باشد ، ضریب قند آن بسیار پایین بوده ، بسیار مفید برای بیماران دیابتی وحاوی فیبر و الیاف گیاهی است . همچنین عمل هضم و گوارش را تسهیل کرده و به پیشگیری از دیابت و سرطان روده کمک می کند . فیبر غیر قابل حل بوده ، مانع از بروز یبوست شده و از اختلالات روده ای ناشی از فشارهای روحی جلوگیری می کند .
مصرف سبوس کلسترول خون را کاهش می دهد لذا اصلاح الگوی غذایی از جمله استفاده از سبوس در رژیم غذایی از روشهای موثر در کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی است . مصرف سبوس گندم در مقایسه با دیگر سبوسها اثرات سودمند تری بر میزان کاهش غلظت کلسترول و غلظت LDL دارد . لذا مصرف ماکارونی سبوس دار برای سلامتی مفید است . 


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد