تکنولوژی مواد غذایی

وبلاگی متفاوت برای علاقمندان به صنایع غذایی

تکنولوژی مواد غذایی

وبلاگی متفاوت برای علاقمندان به صنایع غذایی

کاربرد های تفاله چغندر


اسنفاده از تفاله بعنوان خوراک دام:

 -- تفاله چغندر جهت خوراک دام به دو صورت می توان مورد استفاده قرار می گیرد

۱- تفاله خشک : تفاله خشک بطوریکه در آزمایشات متوالی نشان داده شده ماده ای است که چنانچه همراه با مواد دانه ای مانند بلغور - سبوس و ذرت به دام داده شود دارای ارزش بیشتری ذر مقایسه باجیره های دانه ای خواهد بود . هرگز نباید تفاله خشک را بعنوان تنها ماده هیدروکربنه به دام دا زیرا در اینصورت تفاله خشک تمام ارزش خود را نشان نخواهد داد ولی در صورتیکه تفاله را با مواد دانه ای مخلوط کرده و در دسترس دام بگذارد هم مواد دانه ای بهتر جذب خواهد شد و هم از نفخ شکم جلوگیری می شود و همچنین ثابت شده است که در تولید شیر بیشتر نیز موثر می باشد یکی از علل مهم پر ارزش بودن تفاله در دامداریها اینستکه وقتی تفاله با مواد دانه ای مخلوط میگردد و باعث میگردد که دامها به میزان بیشتری از غذاهای داده شده استفاده نمایید و بدین ترتیب باعث یک ازدیاد وزن مداوم و بدون وقفه میگردد.

۲- تفاله آبدار : تفاله آبدار معمولا در گودالهی کم عمق بسیار بزرگی ذخیره می شوند این گودالها عبارتست از یک زمین فرش  شده که با دیواره های بسیار محکم محصور شده است . در این گودالها در تفاله آبدار آبدار یک فرمانتاسیون اسیدی انجام میگیرد و سپس با فواصل مناسبی بطوریکه تفاله پوسیده نشود مصرف میگردد . تفاله سیلو شده  خیلی بیشتر از تفاله ای که در هوای آزاد گذاشته شده باشد میماند و از این لحاظ بر تفاله سیلو نشده ارجحیت دارد .


استفاده از تفاله در ساخت چسب پکتین :

اساس تولید پکیتن از تفاله بدین صورت است که ماده خشک تفاله - تقریبا محتوی ۴۰٪ مواد پکتیک و و آرابان است که در آب سرد غیر قابل حل بوده ولی در گرما بتدریج حل می شود . مواد فوق در دمای بالاتر از ۱۰۰  ( بکمک گرم کردن آب در یک اتو کلاو )  سریعا حل می شود و پس از ۲۰ دقیقه حرارت دادن در دمای ۱۲۵ - ۱۳۰ درجه یانتی گراد و فشار ۴/۲- ۸/۲ اتمسفر تقریبا تمام مواد پکتیک و آرابان تفاله وارد فاز محلول میگردد. با جدا کردن محلول مواد پکتیک از مواد غیر قابل حل تفاله به کمک پرس کردن و بعد تغلیظ محلول تا ۵۰٪ ماده خشک توده وسکوز چسبندهای بدست می آید همان که همان چسب پکتین است . رنگ چسب پکتین کدر و قدرت چسبندگی آن از قدرت چسبندگی چسبهای معمولی مثل دکسترین و ضمغ آراییک کمتر است ولی چسب پکین برای صنایع نساجی و چاپ چسب کاملا مناسبی است

---  استفاده از تفاله در تهیه وانیل

وانیل اولین ماده خوشبوئی است که در صنایع غذایی در دنیا مورد استفاده قرار گرفته است و اساس تهیه وانیل از تفاله بدین صورت است که قارچ مخصوص را بر روی تفاله چغندر کشت می دهنند و از آن وانیل بدیت می آورند .بگفته آقای مارسل آستر رئیس آزمایشگاه بیولوژی وابسته به NRA مستقر درشهر  مارسی (( برای تهیه وانیل - تفاله چغندر یک ماده اولیه ایده ال است)) تفاله در همه جا به فراوانی یافت شده بهای آن بسیار ارزان است از لحاظ اسید فنولیک بسیار غنی است نسوج تشکیل دهنده آن خاصیت چوبی ندارد و تفاله به آسانی هیدرولیز می شود . مراحل ساخت وانیل به صورت زیر است : اولین مرحله این فرآیند عبارتست از آزاد کردن اسید فرولیک که تقریبا ۹۰٪ اسید فنولیک در تفاله را تشکیل می دهد. در مرحله بعد انتخاب قارچ مخصوصی به نام  PYCNOPORUS  CINNALARINATOUS است که ان قارچ دارای این قدرت است است که عناصری را که در ترکیبات سلولی خود حاوی هسته های مواد معطر هستند می تواند تغییر شکل داده و  آزاد نماید . پس از تماس با تفاله چغندر در مدت چند روز رشته های قارچ اسید فرمیک موجود را به وانیل و سایر ملکولهای معطر تبدیل می نمادی

--- موارد استفاده از باگاس نیشکر

 بعنوان سوخت : متداولترین روش استفاده از باگاس بعنوان سوخت در کوره های بخار است و بخار است و خاکستر حاصله از سوخت باگاس همراه با گل بعنوان سوخت در کوره های بخار است و خاکستر حاصله از سوخت باگاس همراه با گل صافی بعنوان کود مصرف می شود

--- صنعت کاغذ سازی

صنعت کاعذ سازی که از اجزاء لاینقک در کاخانجات فند از نیشکر می باشد . در حال حاضر کشورهای آمریکا و پرواز نظر تهیه کاغذ از باگاس در سطح جهانی از اهمیت ارزش بالائی برخودار بوده بطوریکه انواع کاغذها از باگاس در این کشورها تهیه میشود .

--- ساخت نوعی چوب مخصوص سقف و دیدار ساختمان :

طرز کار بدین نحو است که ابتدا باگاس همراه با سود پخته شده ورزین - موم - پکتوسلولز همراه باگاس از آن جدا شده و خمیر حاصل که به FELTING مشهود می باشد - پس از افزودن مواد مخصوص برای جلوگیری از نفوذ آب و رشد موریانه در ابعاد و ضخامت قالب گیری و خشک شده و بعنوان الوار در سقف و دیوار ساختمان استفاده می شود نوع بخصوصی از این چوب مخصوص عایق کردن ساختمانها از صدا موارد استفاده قرار می گیرد .در آمریکا با افزایش آهک و سیمان به خمیر مخصوص باگاس نوعی آجر ساختمانی تهیه می شود که علاوه بر سبکی بخاطر جلوگیری از نفوذ صدا و حرارت بسیار مورد توجه قرار گرفته است . این آجریا چوب مخصوص با نام تجارتی
CELOTEX به بازار عرضه شده است

--- تهیه PITH

همانطوریکه قبلا اشاره شد در شستشوی باگاس قبل از تهیه چوب CELOTEX مقدار زیادی از ذرات بسیار ریز قسمتهای داخلی نی از الیاف جدا میشود که با جمع آوری و خشک کردن آنها ماده بسیار و متخلخل در مقیاس هزاران تن بدست می آید که کلا در صنایع تولید کننده مواد منفجره مورد استفاده قرار میگیرد .

--- تهیه موم مایع :

موم بدست آمده از شستشوی باگاس نیز پس از افزودن موادی که انرا به صورت مایع نگه میدارد هموژنیزه و در ابعاد وسیع برای پوشاندن سطح میوه بخصوص مرکبات و سیب قبل از ورود به سردخانه استفاده می شود .

--- تهیه آلفاسلولز :

از ذرات بسیار ریز باگاس که اصطلاحا به آن BAGACILO با گاسیلو می گویند جهت تولید آلفا سلولز استفاده میشود که ماده اصلی یک نوع پارچه پلاستیکی بنام رایون میباشد ضمنا مشتقات دیگر آلفا سلولز در تهیه مواد منفجره استفاده می شود

--- تهیه پلاستیک

 نوع دیگری از پلاستیک بنام والایت که توسط یک کمپانی آمریکای  ------ ازباگاس تهیه شده که بیشترین مورد مصرف آن تهیه صفحه مخصوص گرامافون می باشد.

تهیه خوراک دام :

ابتدا باگاس را به بصورت خمیر درآورده و ۲۲.۵ ٪ از این خمیر با افزایش ۲ ٪ اوره و ۴۶٪ ملاس و ۱۱٪ سویا و ۱۸.۵٪ ذرت خوراک دامی تهیه می شود که می تواند به عنوان یک جیره کامل مصرف شود.

تولید فورفورال و مشتقات آن :

از محصولات دیگری که از باگاس بدست می آید فورفورال می باشد بدین ترتیب که خمیر باگاس به نسبت یک به ده با اسیدسولفوریک ۳٪ مخلوط و در درجه حرارت ۱۵ درجه سانتیگراد به مدت یک ساعت نگهداری می شود پس از تصویه وتقطیر ماده بی رنگ و فرار فوفورال با فرمول شیمیای ------ بعنوان حلال در صنایع پلاستیک سازی و تولید رنگ مورد استفاده قرار می گیرد از مشتقات فورفورال و استن به نسبت های مختلف دوماده به نام های فورفوریل ایدین و در فورفوریل ایدین بدست می آید که این دو ماده با هم و با فورفورال به نسبت های مختلف ترکیب شده تولید پولی مرهائی مینماید که به عنوان چسب در تهیه پودر ریخته گری - در کارهای ساختمانی و به عنوان رنگ  های ضد خورندگی مورد استفاده قرار می گیرد که از جمله  معروفترین این پلی مرها ملامین می باشد که برای تهیه ظروف غذا و برای عایق کردن ظروف فلزی مورد استفاده قرار میگیرد .

از مشتقات دیگر فرفورال که با اسید سولفوریک بدست می آید مانند هیدروفورآمید و یا فورال اکریلیک و فوران اکروئلین بعلت دارا بودن خواص قارچ کشی که در داروسازی گیاه پزشکی استفاده می شود . محصول دیگری از فورفورال از همین خانواده بعنوان علف کش مورد استفاده قرار می گیرد .

--- تهیه گاز متان

بدین نحو عمل می شود که ابتدا باگاس توسط دیوکسین DIOXANE با فرمول    بصورت خمیر در آمده و پس از افزودن باکتریهای تولید کننده اتریم CELLULOYTIC  - ۰.۰۳ کلوتامیک اسید مورد تخمیر قرار گرفته و از هر کیلو گرم باگاس حدود ۲۰۰ سی سی گاز متان با درجه خلوص ۶۸٪بدست می آید که می توان بعنوان سوخت استفاده می شود

تهیه قند چوب یا XYLOSE

دریافت دیواره نیشکر یک ماده آلی بنام XYLOSE وجود دارد که با روش تخمیر از باگاس جدا شده و سپس با هیدرولیز به XYLOSE  یا قند چوب دارد با روش تخمیر از باگاس جدا شده و سپس با هیدرولیز به XYLOSE  یا چوب که یک قند ۵ تایی با فرمول شیمیایی    میباشد - تولید می شود که به علت شیرینی برای افرادی مبتلا به دیابت مورد استفاده قرار می گیرد . ضمنا در صنعت رنگ سازی و چرمسازی نیز مورد استفاده قرار می گیرد .  

شکلهای مصرف تفاله

 

همان طور که بیان شد،تفاله چغندر قند به علت داشتن مواد قندی، مواد پروتءینی و اسیدهای آمینه، ترکیبات آلی مختلف، الیاف، سلولز، همی سلولز و مواد معدنی مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، فسفات و…. از ازرش تغدیه ای مناسب برای دامها برخوردار است، این ارزش با اضافه کردن ملاس به تفاله فزونی  می یابد. به هر حال تفاله با شکلهای مختلف توسط دامداران از کارخانه خریداری می شود:

-تفاله تر با پرس کم: مقدار ماده خشک آن غالبا" حدود 12تا18 درصد است و گرچه برای مصرف مستقیم دام مناسب است، اما به علت بالا بودن رطوبت سریعا" فاسد می شود.

- تفاله تر پرس شده: میزان فشرده سازی آن بیشتر بوده ولذا درصد ماده خشک آن 18تا20 وگاهی به 24 درصد می رسد.قابلیت نگهداری این نوع نیر اندک است.

تفاله تر با پرس شدید: درصد ماده خشک آن به 35تا40 درصد    می رسد و قابلیت نگهداری آن نسبت به انواع قبلی بهتر است.

-تفاله خشک ملاس دار: مقدار ماده خشک آن به 88تا90 و گاهی تا95 درصد می رسد. این نوع تفاله معمولا" به صورت تفاله خشک پرک، تفاله خشک انگشتی یا تفاله خشک بلوکی  برای فروش به دامداران عرضه می شود.

-گاهی در کارخانه های  تولید خوراک دام، تفاله های خشک با مکملهای غذایی دیگری مانند پودر استخوان و پودر گوشت و سایر مواد مغذی مخلوط شده و با ماده خشک حدود 88 تا 90 در اختیار دامداران قرار می گیرد.



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد