آنزیم ها پروتئین هایی هستند که موجب تسریع واکنش های شیمیایی می گردند. در تمامی سلول های زنده انجام کلیه واکنش های شیمیایی به حضور آنزیمها وابستگی داشته و بدون کمک این پروتئین ها این واکنش ها یا با سرعت پایین انجام شده و یا ممکن است اصلا انجام نشوند.
آنزیم مانند یک هواپیماهی جت مسافران که در حکم واکنش های شیمیایی هستند را در مدت بسیار کوتاه در مسافتهای طولانی که با پای پیاده ممکن است چند سال به طول بینجامد جا به جا می کنند.
علاوه بر بدن موجودات زنده آنزیم ها همواره نقش مهمی را در زندگی بشر بازی کرده اند. انسان ها بدون اینکه بدانند طی هزاران سال از این کاتالیزورهای طبیعی بهره گرفته اند. تولید سرکه، پنیر، خمیر ترش و بسیاری دیگر از مواد غذایی بدون کمک آنزیم ها امکان پذیر نبوده و همچنین صنایعی مانند نساجی و رنگ از وجود این مواد بهره های فراوانی برده اند.
در زمانی که تولید این ترکیبات در آزمایشگاه و واحدهای بزرگ صنعتی میسر نبود آنزیمها یا توسط میکروارگانیسم ها در طی فرایند تولید، سنتز می شدند و یا به همراه مواد اولیه وارد پروسه تولید می شدند(مانند آنزیم هایی که در میوه پاپایا و شکمبه گوساله موجود است)؛ طبیعتا هیچ یک از این آنزیم ها خالص نبودند.
قسمت (2)
Normal 0 falsefalsefalseEN-USX-NONEAR-SA
در دهه های پایانی قرن گذشته تولید آنزیم ها به شکل خالص و در مقیاس انبوه با پیشرفت هایی که در علم تخمیر صورت گرفت میسر شد. دانشمندان در سالهای گذشته این امکان را پیدا کردند که بوسیله میکروارگانیسم هایی که هر کدام برای سنتز آنزیم خاصی کاربرد دارند برای هر صنعت آنزیم مخصوصی را تولید کنند، برای مثال آنزیم هایی که تنها در صنعت نشاسته کاربرد داشته و یا در تولید شوینده ها و صنعت نساجی بتوان از آنها استفاده کرد.
همچنین کسب دانش لازم برای ایجاد تغییردر توالی ژنتیکی سلول های زنده، میکروارگانیسم ها را قادر ساخت آنزیم هایی را سنتز کنند که پیش از این وجود نداشته اند. علاوه بر آن ظهور شاخه ای نوین در علم بیوتکنولوژی به نام مهندسی پروتئین ها این امکان را در اختیار دانشمندان قرار داد تا با تولید پروتئین های جدید آنزیم های نوینی را سنتز کنند.
در بین آنزیمهای صنعتی که بیشترشان در محیط آبی فعالیت می کنند پروتئازها به دلیل مصرف گسترده آنها در شوینده ها و صنایع لبنی بیشترین کاربرد را دارند. کربوهیدرازها که مهمترین آنها سلولازها و آمیلازها بوده و در تولید نشاسته، شوینده ها، صنایع نساجی و نانوایی کاربرد دارند از لحاظ مصرف حائز رتبه دوم هستند.
در این ترجمه که خلاصه ای است از مقاله ای به نام "کاربردهای آنزیم های صنعتی" و سال 2002 در نشریه Current Opinion in Biotechnology منتشر شده است به شکل جزء به جزء، کاربردهای آنزیم ها در صنایع گوناگون و پیشرفت هایی که سالیان اخیر در این زمینه صورت گرفته بررسی شده اند.