فناوری نانو چیست؟
اولین جرقه فناوری نانو در سال 1959زده شد که در این سال ریچارد فاینمن این ایده را مطرح ساخت که در آینده ای نزدیک می توانیم مولکول ها و اتم ها را به صورت مستقیم دستکاری کنیم. واژه ای فناوری نانو اولین بار در سال 1947 توسط استاد دانشگاه توکیو به رباتها جاری شد.
1-کاربردهای فناوری نانو در صنایع غذایی
1. بسته بندی مواد غذایی
2. افزایش مدت ماندگاری
3. غنی کردن غذاهای کم چرب به کمک فن آوری نانو
2- اهمیت بسته بندی مواد غذایی
1- بسته بندی چهره کالاست و به همراه موارد مانند طرح و نام تجاری و کیفیت به نحوی با هم ترکیب می شوند تا کالا به راحتی معرفی شود.
2- بسته بندی در واقع اولین ارتباط مشتری با محصول است و تا حد زیادی وظیفه ارائه یک تصویر ذهنی مطلوب از کالا را بر عهده دارد.
3- بسته بندی محصول را از صدمات فیزیکی و آلودگی ها حفظ می کند.
3- کاربردهای فناوری در بسته بندی و حفاظت از محصولات
1. نانو کامپوزیت های مغناطیسی مورد استفاده در حسگرهای برچسبی
2. نانو کامپوزیت های پلیمری کلی ( خاک رس) برای بهبود ویژگی های عایقی
3. پلاستیک های جدید برای استفاده در بطری ها با خواص عایق در برابر اشعهUV و نفوذ گازها
4. برچسب های RFID
5. نفوذ ذرات پرکننده پلیمرها
6. نانو با کدها و برچسب ها جهت بسته بندی و محافظت مقادیر کم
7. ارتقای دوام و قابلیت استفاده و بست بندی پلاستیک ها
8. روکش های با نانو کامپوزیت های پلیمری و نانو الیافی
9. نانو مواد افزونی برای بهبود عملکرد( استحکام، مقاوم به آب،جذب،رسانایی و ....)
10. کاغذ و یا پلاستیک های با قابلیت حسگرها
11. نانو کدهای ساخته شده از مواد کاغذی و یا پلاستیک های برای شناسایی و تأیید اهداف
12. بسته بندی هوشمند
4- کاربرد نانو در صنعت بسته بندی
بسته بندی محصول را از صدمات فیزیکی و آلودگی ها حفظ می کند بنابراین با توجه به ویژگی ها آنتی میکروبیال تولیدات نانوسید ، یکی از مهمترین کاربردهای آن در صنایع بسته بندی می باشد . از این رو تولید بسته بندی هایی با کارایی وسیع موثر در برابر انوع میکروارگانیسم ها بویسله تکنولوژی نانو سید می تواند باعث افزایش عمر مفید و ماندگاری دراز مدت محصولات شود. « با قرار دادن محصول در بسته بندی انتی میکروبیال از آلوده شدن محصول با عوامل میکربی جلوگیری می شود.»
5- مزایای بسته بندی آنتی میکروبیال ( نانو سید)
1. از ایحاد ضایعات در حین حمل و نقل و نگهداری جلوگیری می کند.
2. با قرار دادن محصول در بسته بندی مناسب از آلوده شدن محصول با عوامل میکروبی جلوگیری می شود.
3.
با دارا بودن خاصیت رادیکال های آزاد ، مواد غذایی و محصولات کشاورزی بسته
بندی شده با نایلون یا فیلم های انتی میکروبیال سالم مانده و از ماندگاری
بیشتری برخوردار خواهند بود.
4. نانو سید سمی نمی باشد و عوارض سموم شیمیایی خطرناک را ندارد.
5. افزایش ماندگاری محصول
6- فن آوری نانو در افزایش مدت زمان ماندگاری نگهداری غذا
یک ظرف پلاستیکی که در آن از نانو ذرات نقره استفاده شده است. مواد غذایی را در طولانی مدت کاملاً تازه نگه می دارد این ظروف قادرند مواد غذایی میوه ، سبزی، دارو ، نان ، پنیر ، سوپ ، سس و گوشت را در طولانی مدت بدون تغییر در رنگ ، مزه و خواص غذایی شان نگهداری کند و نسبت به ظروف معمولی ماده غذایی را سه تا چهار برابر تازه تر نگهداری کنند.
7- تولید غذاهای کم چربی غنی شده با فن آوری نانو
مهندسان تغذیه در موسسه Technion با استفاده نانو ذرات پروتئین که به طور طبیعی در شیر وجود دارند راهی برای تزریق مواد مغذی سالم و اصلاح شده ابداع کردند. این یافته ها می توانند به تولید غذاهای کم چرب یا بدون چربی دارای مواد مغذی که در حال حاضر فقط در غذاهای چرب موجودند، همچنین غنی سازی مواد غذایی با مواد مغذی دیگر نظیر ویتامین ها و مواد ضد اکسید کننده منجر شوند.
8- روند غنی سازی شیر به کمک فن آوری نانو عبارت است:
1. ساخت محلولی فقد مسیل ها و حاوی کازئین
2. افزودن ویتامین D به محلول
3. اتصال کازئین به ویتامین D
4. اتصال کلسیم و فسفات که به طور معمول در شیر یافت می شوند به کازئین غنی شده با ویتامین D
5.
سازماندهی مجدد پروتئین ها ، همانند پروتئین های موجود در شیر، در داخل
کازئین با این تفاوت که با مقداری زیادی از ویتامین D غنی شده بودند.