1- مایکروویو چیست ؟
مایکروویو جزء امواج الکترو مغناطیسی است ( مانند نور ) که فرکانس امواج آن بسیار بالا است ( فرکانس امواج مایکروویو خانگی 2450 میلیون هرتز است )
2- مایکروویو چگونه باعث گرم شدن میشود ؟
موادی توسط پرتوهای مایکروویو گرم میشوند که قادر باشند این امواج را جذب نمایند , و موادی پرتوهای مایکروویو را جذب میکنند که دارای رطوبت یا آب باشند پس فلزات , شیشه و پلاستیک و غیره که فاقد رطوبت باشند , توسط مایکروویو گرم نمیشوند .
بنابر این در فرهای مایکروویو تنها مواد غذائی گرم میشوند , به این مفهوم که با نفوذ پرتوهای مایکروویو در غذا , مولکولهای آب موجود در غذا متناسب با فرکانس امواج ورودی نوسان میکنند که در اثر این نوسانات بین مولکولها اصطکاک ایجاد میشود و این اصطکاک موجب تولید گرما میشود . گرمای تولید شده بستگی به مقدار آب موجود در ماده غذائی دارد . پس هر چه ماده غذائی آب بیشتری داشته باشد در فر مایکروویو زودتر پخته میشود . ( به همین دلیل سبزیجات در فرهای مایکروویو سریعتر میپزند )
3- دستگاه فر مایکروویو چگونه کار میکند ؟
در فرهای مایکروویو برق ورودی که 220 ولت است توسط یک مبدل ولتاژ به برق 3000 تا 4000 ولت تبدیل میشود , سپس قطعه ای به نام مگنترون با دریافت این ولتاژ بالا , امواج مایکروویو را به فرکانس 2350 میلیون هرتز تولید میکند . این امواج توسط لوله های خاصی به نام موج بر به داخل محفظه فر هدایت و در آن ساطع میشود . موج ساطع شده در صورت برخورد با مواد غذائی جذب و تبدیل به حرارت میشود .
4- پرتوهای مایکروویو برای انسان چه خطراتی دارد ؟
امواج مایکروویو قادرند در بافتهای بدن انسان نیز مانند مواد غذائی تولید گرما کنند , که در این صورت باعث سوختگی میشوند .
عوارض برخورد با امواج مایکروویو عبارتد از :
· عدسی چشمها به گرما بسیار حساسند , بنا بر این پرتو گیری دائم با پرتو های مایکروویو میتواند سبب آب مروارید گردد .
· این پرتوها میتوانند باعث کشته شدن اسپرم در مردان و ناباروری موقت آنها گردد .
· بدن انسان با قرار گرفتن در میدانهای مایکروویو از خود واکنش نشان میدهد و مانند زمانی عمل میکند که در شرف بیماری است .
· تا کنون به درستی مشخص نشده است که چه مقدار از امواج مایکروویو برای انسان خطر ندارد ، بنابر این " از پرتو گیری غیر ضروری " اجتناب کنید .
· حساسترین قسمتهای بدن در برابر پرتوهای مایکروویو عبارتند از عدسی چشم ، روده ، مثانه و غدد جنسی مردان .
5-مزایای فرهای مایکروویو چیست ؟
· انرژی پرتوهای مایکروویو تنها توسط مواد غذائی به حرارت تبدیل میشود .
· غذای طبخ شده در فر مایکروویو خاصیت رادیو اکتیویته ندارد .
· گرم شدن شیر و غذا توسط فرهای مایکروویو این مزیت را دارد که به قند و پروتئین موجود آنها آسیب نمیرسد و همچنین ویتامینها نیز کمتر از بین میروند .
· مدت زمان طبخ غذا در فرهای مایکروویو کوتاه است .
· در استفاده از فرهای مایکروویو افزودن آب به مواد غذائی ضروری نمیباشد .
· اتلاف انرژی در فرهای مایکروویو بسیار کمتر از فرهای معمولی است .
6- محدودیتهای استفاده از فرهای مایکروویو در طبخ غذا
· مواد غذائی که قرار است زمان زیادی نگهداری شود بهتر است با فرهای مایکروویو طبخ نشود .
· گاهی غذا در فرهای مایکروویو همگن و یکدست پخته نمی شود و در نتیجه ممکن است برخی نقاط از مواد غذائی سرد یا نیمه پخته باقی بماند , لذا برای پخت همگن , اغلب لازم است غذا را برگردانید و یا به هم بزنید .
· حتی الامکان غذا را در ظرفهای درب دار طبخ نمائید .
· درب ظروف بایستی طوری باشد که بخار به آرامی از آن خارج شود .
· اگر روی ظروف را با پوشش مخصوص می پوشانید بایستی پوشش را سوراخ سوراخ نموده تا امکان خروج بخار وجود داشته باشد .
· هر چند وقت یک بار غذا را به هم زده و یا آنرا زیر و رو کنید .
· قطعه های بزرگ گوشت را با توان 100% طبخ ننمائید ؛ بهتر است این قطعات را با توان 50% و در زمان طولانی تر طبخ کنید
· مرغ و ماکیان درسته را در فرهای مایکروویو طبخ ننمائید .
· آب ممکن است در فر مایکروویو به جوش نیاید ولی دمای آن بسیار بالا است و در صورتی که به سرعت از فر خارج گردد با یک تکان کوچک سر رفته و به دست و صورت پاشیده میشود .
· در صورتی که آب در فر مایکروویو کاملآ داغ شود , بلافاصله پس از خروج قهوه یا شکر به آن اضافه نکنید زیرا آب سر میرود , در این صورت ممکن است به شما آسیب برساند .
· برای داغ کردن آب و مایعات به توصیه های ارائه شده در کتاب راهنمای فر توجه نمائید .
· هرگز غذای نیمه پخته توسط مایکروویو را در یخچال نگهداری نکنید .
· مواد غذائی را قبل از قرار دادن در فرمایکروویو از پوشش ( تفافه ) که هنگا م انجماد روی آن بوده است خارج کنید .
· بعد از یخ زدائی بلافاصله غذا را طبخ نمائید .
· از انجماد و یا نگهداری مواد یخ زدائی شده برای استفاده های بعدی خودداری کنید .
· غذاهای فوری ( مانند سوسیس )را حتمآ تا زمانی که از آنها بخار خارج شود گرم نمائید .
· غذاهای فوری ( مانند سوسیس ) را قبل از گذاشتن در فر مایکروویو , توسط چنگال چند سوراخ در آنها ایجاد نمائید
· قبل از مصرف غذاهای گرم شده در فر مایکروویو حد اقل 30 ثانیه صبر کنید .
7- نکات ایمنی در استفاده از فرهای مایکروویو :
· فویل آلومینیوم نباید با بدنه فر برخورد نموده ویا خیلی نزدیک باشد .
· ظروفی که دارای درب محکم و بدون روزنه هستند و یا ظروف دارای پوشش کاملآ بسته را در فرهای مایکروویو بکا نبرید .
· در فرهای مایکروویو ظروف شیشه ای نشکن و یا کاغذ و پلاستیک مخصصوص استفاده کنید .
· کاغذ معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید .
· برای پختن و یا گرم کردن موادی که دارای پوست می باشند مثل کوجه فرنگی و سیب زمینی . غیره روی پوست آنها چند سوراخ ایجاد نمائید .
· هرگز تخم مرغ درسته را در فر قرار ندهید .
· هرگز فر مایکروویو را خالی روشن نکنید .
· هرگز قوطیهای کنسرو و شیشه های در بسته محتوی مواد غذائی را در فر قرار ندهید ؛ زیرا ممکن است منفجر شده و به افراد آسیب برساند .
· برای جلوگیری از خطرات ناسی از روشن شدن احتمالی فر خالی , میتوانید همیشه یک لیوان آب داخل فر بگذارید .
· از یک پریز برق بطور مشترک برای فر و دستگاههای دیگر استفاده نکنید .
· هرگز از سیم سیار یا سیم اضافی برای اتصال فر به برق استفاده نکنید .
· قفل ایمنی درب فر را دستکاری نکنید .
· هرگز فر را با درب باز ( و یا وقتی که درب فر کاملآ بسته نمیشود ) استفاده نکنید .
· نشتی اشعه مایکروویو بایستی با دستگاههای مخصوص اندازه گیری گردد که مقدار آن از حد استانداردهای بین المللی بیشتر نباشد .
· پوشش پلاستیکی معمولی و یا ظروف پلاستیکی معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید .
توجه :
" فر مایکروویو یکی از خطرناکترین وسایل خانگی محسوب میگردد ."