تکنولوژی مواد غذایی

وبلاگی متفاوت برای علاقمندان به صنایع غذایی

تکنولوژی مواد غذایی

وبلاگی متفاوت برای علاقمندان به صنایع غذایی

نحوه نگهداری غذاها در یخچال


نحوه نگهداری غذاها در یخچال

  • در جه سرمای یخچال را هر از گاه کنترل کنید تا همواره بین صفر تا چهار درجه باشد.

  • از قرار دادن مواد غذایی گرم و بیش از حد ظرفیت در داخل یخچال خودداری نمائید.

  • قبل از گذاشتن سبزی در یخچال آن را بشویید.

  • میوه‌جات و مواد غذای کپک زده موجب آلودگی یخچال می‌شود لذا در صورت مشاهده آنها را خارج نموده و یخچال آلوده را ضدعفونی نمایید.




  • روی غذای خام و نپخته را بپوشانید یا آنها را بسته‌بندی و در قسمت پایین مواد غذایی پخته شده را نگهداری نمایید.

  • یخچال و فریزر را نزدیک اجاق گاز یا منبع حرارتی دیگر قرار ندهید.

  • باز ماندن درب یخچال برای مدت طولانی و خرابی لاستیک دور درب یخچال در افزایش دما مؤثر است.

  • تمیز کردن مرتب کف و سطوح داخلی یخچال با دستمال تمیز و محلول رقیق جوش شیرین توصیه می‌شود.

  • مقدار دفعات خرید در کنار هم نگهداری نمایید و در کوتاهترین زمان ممکن به یخچال منتقل نمایید.

شیر و فرآورده‌های لبنی

  • شیر پاستوریزه را حتماً در داخل یخچال بین صفر تا چهار درجه به مدت حداکثر 48 ساعت نگهداری نمائید.

  • از نگهداری و خرید شیر پاستوریزه در خارج از یخچال خودداری نمایید.

  • چنانچه شیر پاستوریزه بیش از 48 ساعت در یخچال باقی بماند و علائم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود قبل از مصرف آن را حداقل به مدت 10 دقیقه بجوشانید.

  • از مصرف خامه و کره غیر پاستوریزه خودداری نمائید.

  • از مصرف پنیر محلی بپرهیزید.

  • بستنی رنگی باید از میوه و یا شربت آن و کاکائو و رنگ طبیعی تهیه شود.

  • از خرید و مصرف دوغ فله‌ای خودداری نمائید.

  • از مصرف کشک مایع که دارای علائم کپک‌زدگی و بوی نامطبوع می‌باشد خودداری نمائید.

  • کشک مایع پاستوریزه را قبل از مصرف 10 تا 20 دقیقه بجوشانید.

  • توصیه می‌شود از پنیر بسته‌بندی با برچسب دارای مجوز‌های بهداشتی استفاده شود.

  • کسانی که با مصرف شیر دچار اختلال گوارشی می‌شوند باید شیر را سرد، به مقدار کم و به دفعات بنوشند و یا بجای شیر از ماست و پنیر استفاده نمایند.

  • هیچ سفره‌ای بدون فرآورده‌های لبنی کامل نیست.

  • 45 گرم پنیر معادل یک لیوان شیر است.

فرآورده‌های گوشتی

  • از خرید کالباسهایی که تغییر رنگ داده خودداری نمایید.

  • از خرید همبرگر و کباب لقمه غیر منجمد خودداری به عمل آورید.

  • از خرید سوسیس‌هایی که تاریخ تولید و انقضاء ندارد خودداری نمایید.

  • کالباس و سوسیس را در قسمتهای بالای یخچال نگهداری نمایید.

  • از نگهداری سوسیس و کالباس به مدت بیش از 36 ساعت در یخچال خودداری نمایید.

  • سوسیس را می‌توان جهت نگهداری بیشتر در داخل فریزر منجمد نمود.

  • از خرید سوسیس و کالباسهایی که پوشش آنها پارگی دارد خودداری به عمل آورید.

  • از خوردن سوسیس و کالباس به صورت مداوم خودداری نمائید.

 توصیه لازم در مورد گوشت، مرغ، ماهی

  • گوشت مورد مصرف پس از خرید باید به خوبی شسته شود.

  • حتی‌المقدور از خرید گوشت چرخ کرده و آماده خودداری نمائید.

  • جهت نگهداری گوشت مورد مصرف برای دو تا سه روز از بالاترین قسمت داخل یخچال استفاده نمائید.

  • از خرید گوشت ذبح شده در خارج از کشتارگاه‌‌های مجاز خودداری نمایید.

  • ماهی تازه میبایست دارای فلس درخشنده و محکم به بدن چسبیده، چشم برجسته و شفاف و آبششهای قرمز رنگ بوده و بوی نامطبوع نداشته باشد.

  • گوشت مرغ فاسد، تیره، پرخون یا کبود است.

  • از مصرف مرغهایی که دچار لاغری شدید هستند خودداری نمایید.

توصیه لازم در مورد روغن

  • از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری نمائید.

  • از مصرف مجدد روغنی که چندین بار حرارت دیده جداً خودداری نمائید.

  • روغن باید در محل خنک و دور از نور و هوا و در ظرف در بسته نگهداری شود.

  • به هنگام طبخ با روغن از حرارت کم استفاده نمائید.

  •  از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی جهت سرخ کردن استفاده شود.

  •  مصرف خوراکهای سرخ کردنی را به حداقل برسانید.

« معرفی اداره نظارت بر مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی»

   اداره نظارت بر مواد غذایی یکی از ادارات تابعه مدیریت دارو و غذا و زیر مجموعه معاونت درمان و داروی دانشگاه علوم‌پزشکی میباشد که شامل رئیس اداره و گروه کارشناسان مواد غذایی و بهداشتی میباشد.

   پاره‌ای از فعالیت‌های اداره نظارت بر مواد غذایی آرایشی بهداشتی:

1ـ نظارت مستمر بر فعالیت مراکز تولید و بسته‌بندی مواد غذایی و بهداشتی استان، سردخانه‌ها و انبارهای نگهداری مواد غذایی

2ـ نظارت بر اجرای قانون و ضوابط فنی و بهداشتی مواد غذایی و معرفی متخلفین به مراجع ذیصلاح

3ـ رسیدگی به شکایات مردمی در مورد مواد غذایی، بهداشتی آرایشی

4ـ رسیدگی به مدارک‌ واحدهای مواد غذایی و آشامیدنی در مرحله اخذ پروانه‌های تاسیس، بهره برداری مسئول فنی و ساخت و ارسال اداره نظارت بر مواد غذایی جهت صدور پروانه‌ها

5ـ ترخیص مواد غذایی از گمرک و مکاتبه با اموال تملیکی و گمرکات در رابطه با کالاهای قاچاق و تعیین تکلیف نهائی

6ـ نظارت بر صادرات کالا و صدور گواهی بهداشت

7ـ رسیدگی به شکایات مردمی در مورد مواد غذایی بهداشتی آرایشی

8 ـ بازرسی از بخش بیمارستانهای دولتی و خصوصی

9ـ آموزش مسئولین فنی از کارخانجات از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی

خرید و مصرف کنسرو

  • از مصرف کنسرو و کمپوت باد کرده و زنگ زده خودداری نمائید.

  • از خرید کنسروهایی که فاقد شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، تاریخ تولید و انقضاء باشند خودداری نمائید.

  • از مصرف کنسروهایی که تغییر رنگ،‌ طعم و بو داده‌اند خودداری نمائید.

  • از نگهداری قوطی کنسرو در یخچال و محیطهای مرطوب خودداری نمائید.

  • غذاهای کنسرو شده را قبل از مصرف 20 دقیقه بجوشانید.

نان و نمک

  • بهتر است جهت نگهداری نان در طولانی مدت (بیش از 48 ساعت) آن را در فریزر نگهداری نمایید.

  • نانهای ضایعاتی را حتی‌الامکان در گوشه‌ای دور از آشپزخانه و مواد غذایی مورد مصرف را در محلی خشک نگهداری کنید.

  • از تحویل نانهای کپک زده به افراد دوره‌گرد خودداری نمائید.

  • نان کپک زده موجب بیمار شدن دام و طیور و آلوده شدن شیر و گوشت آنها و نهایتاً بیمار شدن انسان می‌گردد.

  • چنانچه نان پس از تولید در زمان مناسب بسته بندی شود بیات شدن آن به تاخیر می‌افتد.

  • از خرید آردهای سوخاری فاقد مشخصات و فله‌ای خودداری شود.

  • توصیه می‌شود نکمهای یددار را که در کیسه‌های مات بسته‌بندی شده‌ است خریداری نمائید.

  • مصرف نمک را در موارد غذایی به حداقل برسانید.

  • نمک یددار را می بایست در آخرین لحظات پخت به غذا اضافه نمود.

 استفاده از مایع ظرفشویی

  • از خرید مایعات ظرفشویی و دستشویی فله‌ای خودداری نمائید.

  • هنگام استفاده از مایع ظرفشویی حتماً از دستکش استفاده شود.

  • غلظت مایع ظرفشویی نمی‌تواند دلیلی بر کیفیت خوب آن باشد.

  • بهتر است تعداد دفعات شستشو را در روز تقلیل دهید و دستهای خود را پس از مصرف با گلیسیرین محتوی آبلیمو چرب نمایید.

  • ظروفی که خوب آبکشی نشوند حاوی مایع ظرفشویی می‌باشد که بر روی ظروف چسبیده و بدین شکل با مواد غذایی وارد بدن شده در دراز مدت مسمومیت ایجاد می‌نمایند.

  • جهت تمیز شدن آسانتر ظروف در ابتدا بهتر است مقداری از مایع ظرفشویی را در داخل ظرفی در آب حل کنیم سپس ظروف چرب را در آن قرار داده تا خیس شود.

پیامهای سلامت

  • مصرف نوشابه، یخمک، پفک و چیپس را به حداقل برسانید.

  • از خرید مواد غذایی و بهداشتی فاقد مشخصات (پروانه ساخت، تاریخ تولید، انقضاء و آدرس کارخانه) خودداری نمائید.

  • از خرید مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی خارجی فاقد برچسب فارسی خودداری نمائید.

  • از خرید مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی از افراد دوره‌گرد اجتناب نمایید.

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات  بهداشتی درمانی شیراز - مدیریت دارو و غذا



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد